Marsowe przyjemności

Data publikacji: 16-09-2011, 15:16
Dla dzieci, Dobra kuchnia, Marta Gotuje, Na randkę, Na weekend

Marsowe przyjemnościPrzepis znaleziony na blogu Dorotuś z lekką modyfikacją odnośnie wykorzystanych batoników ; ) Pomimo, że autorce nie smakowało, wypiek bardzo zachęcił mnie wizualnie i byłam ciekawa połączenia karmelu, czekolady i migdałów ; ) Bardzo słodki smak ciasta zdecydowanie mi nie przeszkadzał, ale te kawałki migdałów nie do końca mnie przekonały ; ) Ciasto zaliczam do smacznych, ale nie do ulubionych, więc zapewne nie wrócę do niego tak szybko.

Składniki:

  • 75 g batoników mars, drobno posiekanych
  • 75 g mlecznej czekolady – połamanej
  • 50 g masła
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Posiekane batoniki Mars, połamaną mleczną czekoladę i masło – umieścić w niedużej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Masa czekoladowa powinna być gładka. Lekko przestudzić.

Migdały, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia – wymieszać.

W misie miksera ubić jajka (w całości, nie rozdzielamy na żółtka i białka) z cukrem i ekstraktem z wanilii. Powinna powstać jasna, kremowa, lekka masa. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (migdały z kakao, solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.

Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 – 65 minut. Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta.

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 posiekane batoniki mars

Czekoladę wraz z masłem i kakaem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i polać ciasto, a następnie posypać batonikami.

Smacznego : )


gdyNudno.pl poleca:

- Chorizo Stew
- Pizza Margherita

- Kapuśniak